Agenda aktiviteiten VLAMvlammetjeDonderdag 24 oktober 2019, 14.00 - 16.00 uur 


Wandeling Maastrichtse Markante Vrouwen

Strouven

 

Wie waren Elisabeth Strouven, Wilhelmina Minis-van der Geijn, Jacoba de Turenne, Andrée Bonhomme?
Miljoenen vrouwen hebben in Maastricht rondgelopen, maar we kennen slechts enkele namen.

In deze wandeling o.l.v. Jet van Aalst en Geertruida de Boer eren we de bekende en onbekende vrouwen van Maastricht. We wandelen met verhalen, poëzie en liedjes door 600 jaar geschiedenis.Organisatie: VLAM in samenwerking met LGOG Maastricht in het kader van de Maand van de Geschiedenis (Thema Zij/Hij).

Start: Centre Céramique / 14.00-16.00 uur / deelname is gratis. Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 


 vlammetjeDonderdag 7 november 2019, 12.30 - 13.30 uur Letters bij de Lunch


Zingen over de Grote Gordel van Smaragd

door Bert Paasman

Vanaf de Eerste Schipvaart (eind 16e eeuw) is Oost-Indië, later Nederlands-Indië, bezongen in liedjes en gedichten. Meestal met veel lof, soms met spot en kritiek. Na de Indonesische Onafhankelijkheid kregen deze liedjes een hoog nostalgisch gehalte. Van grote kwaliteit zijn de ‘Indische liedjes’ van de niet-Indischman Willem Wilmink (onder andere ten gehore gebracht door Wieteke van Dort en Wouter Muller). Wilmink had nooit in Indië gewoond (is wel geboren en gestorven in de Javastraat in Enschede!), en dankte zijn kennis en betrokkenheid aan het onderwijs in zijn schooltijd (de wandplaten in het klaslokaal met Indische afbeeldingen), aan de literatuur en aan zijn Indische kennissen. Zijn prachtige teksten zijn niet altijd vrij van clichés. Bert Paasman gaat er enkele beluisteren en bespreken.

Bert Paasman  was universitair hoofddocent Verlichting en hoogleraar Koloniale en Postkoloniale Cultuur- en Literatuurgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde op het Nederlandse slavernijdiscours 1600-1825, aan de hand van teksten. Hij was redacteur van het Documentatieblad Werkgroep 18e eeuw; van Oso, tijdschrift voor Surinamistiek; van Indische Letteren en enkele reeksen. Hij was gastdocent in  Jakarta, Semarang, Paramaribo, Willemstad, Stellenbosch en Johannesburg en heeft vooral gepubliceerd over Oost- en West-Indische letteren.  Hij gaf onder andere een bloemlezing van VOC-liedjes uit ‘Wie wil d’r mee naar Oost-Indië varen’ en, samen met Peter van Zonneveld, een bloemlezing van de Indische poëzie en liedjes ‘Album van de Indische poëzie’.

Locatie en tijdstip: Centre Céramique, 12.30-13.30 uur / Toegang is gratis

Lunchpauzeprogramma i.s.m. Centre Céramique

 


 vlammetjeDonderdag 5 december 2019, 12.30 - 13.30 uur Letters bij de Lunch


Lezen onder de boom

Tips door Henk Groenewegen

Groenewegen Kesrtboomrood 

Ook dit jaar zal Henk Groenewegen van Boekhandel De Tribune proberen een aantal mooie literaire pareltjes voor de komende feestdagen aan u voor te stellen. Een diverse keuze waarmee u ook dit jaar uw geliefden weer kunt verrassen, of waarop u zichzelf kunt trakteren. Zijn enthousiaste aanbevelingen worden muzikaal ondersteund door worden Volodymyr Kurylenko uit de Oekraïne op Russische knopaccordeon (bajan).


Lunchpauzeprogramma i.s.m. Centre Céramique.

Locatie en tijdstip: Centre Céramique, 12.30-13.30 uur / Toegang is gratis

Deel ons met anderen

Share |