Agenda aktiviteiten VLAMvlammetje Donderdag 3 september, 19.30 - 20.30 uur Letters bij de (avond) Lunch 

 

door Lou Spronck

Onder de titel Van Sermoen tot Percessie verscheen onlangs een boek over het Oud-Maastrichts, samengesteld door Lou Spronck. Centraal daarin staan de Maastrichtse dialectteksten uit de periode 1770-1840, die in druk of handschrift bewaard zijn gebleven. Iedere tekst is voorzien van informatie over de cultuurhistorische achtergrond en opmerkingen over taalkundige bijzonderheden.

 

Lou Spronck zal eerst kort iets vertellen over de geschiedenis van het Nederlands en het Maastrichts. Daarna zoomt hij in op een van die Oud-Maastrichtse teksten: twee strofen uit een gedichtje ‘Op primus Sander van der Vrecken’ uit 1787. De historische context van dit feestlied is boeiend, de taalkundige kenmerken zijn verrassend, en de melodie, nog even fris als vóór 233 jaar, nodigt uit tot meezingen.

 

Locatie en tijdstip: Boekhandel Dominicanen, 19.30-20.30 uur / Toegang is gratis/ Aanmelden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. is gewenst.

Lunchpauzeprogramma i.s.m. Boekhandel Dominicanen.

I.v.m. de coronamaatregelen én de verbouwing van het Centre Céramique is gekozen voor een nieuwe locatie en tijdstip in de avonduren!

 

 vlammetjeDonderdag 1 oktober, 19.30 - 20.30 uur Letters bij de (Avond) Lunch 


Rouwproces vervat in poëzie; kunnen gedichten troosten?

door Ellen van der Spiegel Cohen

VLAM-lid Ellen van der Spiegel Cohen is Neerlandica en psychologe.Zij probeert bij artikelen en lezingen altijd beide te combineren. Zo ook in deze lezing voor de VLAM. Zij zoekt daarbij naar Nederlandse gedichten die te maken hebben met rouw, en grijpt daarbij ook terug op haar eigen levensgeschiedenis. Zij gaat o.a. in op gedichten van Jacques Presser, die vooral bekend is van zijn standaardwerk ‘De ondergang’. Ook leest zij gedichten van Hanny Michaelis, die zij interpreteert in het kader van het rouwproces. De ‘jongste’ dichter, Benjamin Peleg, is in de oorlog geboren en woont nu in Israel, waar hij vooral bekend is als schilder. Kernvraag van dit alles is: Kunnen gedichten troosten? En zo ja, waardoor?

Lunchpauzepauzeprogramma  i.s.m. Boekhandel Dominicanen

Locatie en tijdstip: Boekhandel Dominicanen, 19.30 - 20.30 uur

Toegang is gratis

Deel ons met anderen

Share |