Agenda


vlammetje Zaterdag 31 augustus 2019, 15.45 - 16.30 uur

Op reis en weer naar huis; muziek en poëzie

Optreden VLAM en Senioren Kamerorkest Maastricht op Parcours

 

In het kader van het Parcours vindt er zaterdagmiddag van 15.45-16.30 uur een optreden plaats van VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht) en het Senioren Kamerorkest Maastricht o.l.v. Lea Linkens. We reizen naar Wenen, Parijs, naar Italië en Sicilië en weer naar huis. Het optreden is een combinatie van muziek en poëzie.

Het Senioren Kamerorkest speelt een stuk van Mozart, enkele stukken uit het Carnaval des Animaux van Saint Saens en twee stukken van de Italiaanse componist Respighi. De VLAM wisselt de muziek af met gedichten van Adriaan Jaeggi, Bertus Aafjes, Remco Campert en Nico Wijnen.

Locatie: Boekhandel Dominicanen Maastricht / Toegang is gratisvlammetje Donderdag 5 september 2019, 12.30 - 13.30 uur Letters bij de lunch

Helden en heldinnen uit de kinder- en jeugdliteratuur

door Joke Linders

 

Lindersvlam

In deze voordracht ontmoet u Remi, Heidi, Kikker, Rossy, dat krantenkind, Harry Potter, Pluk van de Petteflet, Pippi Langkous en al die andere helden en heldinnen uit de jeugdliteratuur die ons een spiegel voorhouden of avonturen bieden waarvan we alleen maar kunnen dromen. Lezen verrijkt het leven.  

 

Van kinds af aan is Joke Linders een gulzige lezer. Zij studeerde literatuurwetenschap, stond jaren voor de klas, werd criticus, biograaf, vertaler, docent en consulent jeugdliteratuur. In 1999 promoveerde zij op het schrijverschap van Annie M.G. Schmidt. Daarnaast portretteerde zij An Rutgers van der Loeff, Max Velthuijs, Dick Bruna, Fiep Westendorp, de Gouden Boekjes en Han G. Hoekstra. De meest gezongen kinderliedjes bracht zij bijeen in Liedjes met een hoepeltje erom. Haar kennis van en liefde voor de jeugdliteratuur legde zij onder meer vast in Trage post voor Anna Johanna, over boeken die bij me blijven.  


Locatie en tijdstip: Centre Céramique, 12.30-13.30 uur
Lunchpauzeprogramma i.s.m. Centre Céramique

Toegang is gratis


 vlammetje Donderdag 3 oktober 2019, 12.30 - 13.30 uur Letters bij de lunch


Over het onfatsoenlijke taalgebruik van Nescio

door Jaap van Marle

Het taalgebruik van Nescio wijkt niet alleen af van de literaire conventies van zijn tijd, maar het stond ook ver af van de normen van de toenmalige standaardtaal, het zogenaamde Algemeen Beschaafd Nederlands. Het taalgebruik dat Nescio in zijn novellen hanteerde, was sterk informeel, zo informeel dat het bij zijn tijdgenoten weerstand opriep. De eerste vraag die in dit verband rijst, is: welke procédés hanteerde hij eigenlijk om dit informele karakter van het door hem gehanteerde taalgebruik te bewerkstelligen? Zoals gezegd, het taalgebruik van Nescio riep weerstand op, maar de weerstand ging verder: ook zijn verhalen als zodanig werden als ‘onfatsoenlijk’ ervaren. Vorm en inhoud versterkten elkaar: Nescio koos bewust voor een afwijkend taalgebruik om het niet-burgerlijke milieu van zijn hoofdpersonen te typeren, maar voor veel van zijn tijdgenoten ging dit alles veel te ver. Zij keurden de verhalen over ‘onmaatschappelijken’, verwoord in een taalgebruik dat als het ware de spot dreef met de conventies van de standaardtaal, overduidelijk af.  In de lezing wordt nader ingegaan op deze talige en letterkundige ‘on-waardering’ van Nescio.
Jaap van Marle is verbonden aan de Open Universiteit met als specialisme Taal en Cultuur.

Locatie en tijdstip: Centre Céramique Maastricht, 12.30-13.30 uur / Toegang is gratis

Lunchpauzeprogramma i.s.m. Centre Céramique


Partners

images01

 ceramique2

02.Kopie_van_Henric

 

images03

Deel ons met anderen

Share |