Agenda aktiviteiten VLAM
vlammetje Zondag 23 augustus, 10.30 uur: Poëziewandeling


Poëziewandeling

Droom in het Jekerdal ….

Wie gaat er mee?

Jekerdal steengedicht

 

Op zondag 23 augustus organiseert de VLAM een poëziewandeling door het Jekerdal o.l.v. Jet van Aalst

Tussen 2003 en 2014 werd het Jekerdal opnieuw ingericht en verrijkt met vijf natuurstenen met gedichten. Deze vormen de ruggengraat van deze wandeling.

Er kunnen 20 mensen mee. Dus wacht niet te lang met aanmelding!

 

Zondag 23 augustus – 10.30 uur

Start – Vogelkooi Henri Hermanspark/St. Hubertuslaan

€ 5,00 voor VLAM-leden / 7,50 voor introducés voor wandeling+ boekje met gedichten+

consumptie terras Tapijn

Opgeven – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Betalen – Penningmeester VLAM, NL07 INGB 0004 886366 o.v.v. wandeling 23 aug 2020 vlammetjeDonderdag 3 september 2020, 12.30 - 13.30 uur Letters bij de Lunch 


Limburgse Stieg Larsson gevonden?

Over misdaadliteratuur in Limburg

door Jos van Cann

Het lexicon Moord in het bronsgroen eikenhout. Misdaadliteratuur in Limburg is in feite het antwoord op de zoektocht van Jos van Cann & Peter Winkels naar een Limburgse Stieg Larsson. Limburg kent één winnaar van de Gouden Strop (Heerlenaar Michael Berg) maar stelt de provinciale misdaadliteratuur verder nog wat voor? Tijdens de Letters bij de lunch gaat Jos van Cann een antwoord geven op deze vraag. Uiteraard, maar daarnaast zal hij ook ingaan op de populariteit van het genre, het aandeel ‘Limburg’ daarin en zal hij proberen in een discussie boven water te krijgen of dat aandeel groot genoeg is en zo nee, wat daaraan gedaan kan worden vanuit de provincie.

Jos van Cann (Roermond, 1954) en Peter Winkels (Heerlen, 1954) waren beroepsmatig allebei actief met allerlei vormen van lezen en schrijven. Hun passie voor misdaadliteratuur bracht hen samen in dit Lexicon. Aanzet was de in 2016 verschenen De geschiedenis van de literatuur in Limburg. De auteurs besloten een aanvullend overzicht van thrillers en detectives samen te stellen waarin de relatie met provincie bepalend is. Naast een alfabetisch overzicht, op naam van de schrijvers, leek het een goede aanvulling om een vraaggesprek toe te voegen met sommige van deze auteurs. Verder is er aandacht voor randgebieden, zoals personen die betrokken zijn bij het hele literaire proces (boekverzorgers en een winkelier) en met betrekking tot waargebeurde misdaadverhalen (bijvoorbeeld over de Bokkenrijders). Bovendien worden ontwikkelingen in de buurlanden en de weerslag van misdaad in film en televisie over Limburg besproken. Moord in het bronsgroen eikenhout. Lexicon Misdaadliteratuur in Limburg omvat de periode tussen ongeveer de jaren dertig tot bijna het heden, met onderdelen over auteurs als Bertus Aafjes en Michael Berg tot Paul Weelen en Koos van Zomeren.

Locatie en tijdstip: Centre Céramique Maastricht, 12.30-13.30 uur / Toegang is gratis

Lunchpauzeprogramma i.s.m. Centre Céramique

 


 vlammetjeDonderdag 1 oktober, 12.30 - 13.30 uur Letters bij de Lunch 


Rouwproces vervat in poëzie; kunnen gedichten troosten?

door Ellen van der Spiegel Cohen

VLAM-lid Ellen van der Spiegel Cohen is Neerlandica en psychologe.Zij probeert bij artikelen en lezingen altijd beide te combineren. Zo ook in deze lezing voor de VLAM. Zij zoekt daarbij naar Nederlandse gedichten die te maken hebben met rouw, en grijpt daarbij ook terug op haar eigen levensgeschiedenis. Zij gaat o.a. in op gedichten van Jacques Presser, die vooral bekend is van zijn standaardwerk ‘De ondergang’. Ook leest zij gedichten van Hanny Michaelis, die zij interpreteert in het kader van het rouwproces. De ‘jongste’ dichter, Benjamin Peleg, is in de oorlog geboren en woont nu in Israel, waar hij vooral bekend is als schilder. Kernvraag van dit alles is: Kunnen gedichten troosten? En zo ja, waardoor?

Lunchpauzepauzeprogramma  i.s.m. Centre Céramique

Locatie en tijdstip: Centre Céramique Maastricht, 12.30-13.30 uur

Toegang is gratis

Deel ons met anderen

Share |