Agenda aktiviteiten VLAM


 vlammetje  Boekenweek: 16 en 19 maart, wandeling Markante Maastrichtse Mannen
van Tapijn tot Rieu
wandeling Markante Maastrichtse Mannen
 
TapijnSeb detail  Rieu

een wandeling van Jet van Aalst en Paul Westerneng met gedichten en verhalen door 600 jaar geschiedenis

donderdag 16 maart 2023           11.00 – 13.00 uur

zondag       19 maart                      11.00 – 13.00 uur

start- en eindpunt: Vogelkooi – Henri Hermanspark

€ 7,50 inclusief boekje met gedichten en consumptie

aanmelden en betalen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  / banknr: NL05 RABO 0361 9223 88 onder vermelding van Markante Mannen + datum

 

Meer weten over het hele programma van de Boekenweek 2023- klik hier

 


vlammetje  6 april, Letters bij de Lunch, 12.30 - 13.30 uur


Verleden is herinnering

door Ben van Melick

 LL april23

Een verkenning van Dunkelblum zwijgt van Eva Menasse, De jaren van Annie Ernaux en Gelukzalige jaren van tucht van Fleur Jaegy; en misschien komt De herinnerde soldaat van Anjet Daanje ook nog even om de hoek kijken.

In deze boeken speelt herinnering en het verwoorden daarvan een bijzondere rol. Wie een verhaal, een roman of een geschiedenis schrijft, moet keuzes maken. Wil de auteur wat wij de complexe werkelijkheid noemen recht doen, of neemt de schrijver daar een loopje mee om de uitgever gunstig te stemmen, c.q. de lezer te paaien en te amuseren.
Deze schrijvers nemen hun vak, de taal en de structuur waarin je die giet uiterst serieus. Zij realiseren zich dat hun poging een nieuw werkelijkheid te scheppen om drastische keuzes vraagt. Hun werk is een demonstratie van hoe literatuur leidt tot bewustwording, wat heel iets anders is dan beleving. Lezen is meedenken. De kracht van deze boeken is de wijze waarop herinneren en vertellen, feit en fictie, biografie en autobiografie geproblematiseerd zijn, zonder aan leesbaarheid in te boeten. Een schot voor de boeg van beginnende schrijvers.

Ben van Melick is oud-docent Nederlands en publicist.

Locatie en tijdstip: Centre Céramique, 12.30-13.30 uur / Toegang is gratis / Wel aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 043-3505600

Organisatie i.s.m. Centre CéramiqueDeel ons met anderen

Share |