• 4 april: Poëzie in de Openbare ruimte: over festivals, poëzieroutes, stadsdichters en Eenzame uitvaarten door Lizet Duyvendak

    4 april: Poëzie in de Openbare ruimte:...

  • Letters bij de lunch – 2 mei Literatuur en geaardheid:over queerboeken door Paul Westerneng

    Letters bij de lunch – 2 mei...

Poëzie in de openbare ruimte: over festivals, poëzieroutes, stadsdichters en Eenzame uitvaarten

door Lizette Duyvendak

Huntjens Schommelstation

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poëzie heeft vaak de roep ontoegankelijk en slechts voor ingewijden te zijn. Des te opmerkelijker is het te zien, dat dichters steeds vaker hun spreekwoordelijke eenzame en tochtige zolderkamers verlaten en komen optreden op allerlei drukbezochte festivals en poetryslams. Ook bij openbare gelegenheden als de Dodenherdenking is er vaak een belangrijke rol voor een dichter weggelegd. Er bestaan allerlei toeristische wandelroutes met gedichten, gedichten staan op gevels in Maastricht en andere steden en last but not least: er zijn in Nederland en Vlaanderen meer dan 80 stadsdichters, en als we alle stadsdeeldichters en jeugd-stadsdichters meetellen, dan zijn het er nog veel meer. Maastricht bijvoorbeeld haalde het aantal flink omhoog, door in 2013 meteen vier rappers als stadsdichter te benoemen…In een aantal steden werken dichters ook mee aan de begrafenis van eenzaam overledenen. De poëzie krijgt op deze manier steeds meer een sociale functie.  In de lezing zal worden ingegaan op deze nieuwe ontwikkelingen en uiteraard worden een aantal geslaagde en minder geslaagde voorbeelden van deze ‘gelegenheidspoëzie’ besproken.

 

Lizet Duyvendak is als universitair hoofddocent Letterkunde verbonden aan de faculteit Cultuurwetenschappen van de Open Universiteit.

 

Locatie en tijdstip: Centre Céramique, 4 april 12.30-13.30 uur

Organisatie i.s.m. Centre Céramique

Toegang is gratis.

Deel ons met anderen

Share |