donderdag 3 okt. Letters bij de Lunch - Nescio

donderdag 3 okt. Letters bij de Lunch - Nescio

Over het onfatsoenlijke taalgebruik van Nescio door Jaap van...

Zondag 6 okt: Man-Vrouw, wat nou? door Marita en Alma Mathijsen

Zondag 6 okt: Man-Vrouw, wat nou? door Marita en Alma Mathijsen

  De geschiedenis werd altijd gedomineerd door mannen....

  • donderdag 3 okt. Letters bij de Lunch - Nescio

    donderdag 3 okt. Letters bij de Lunch...

  • Zondag 6 okt: Man-Vrouw, wat nou? door Marita en Alma Mathijsen

    Zondag 6 okt: Man-Vrouw, wat nou? door...

  • Donderdag 10 okt: Leesgroep Juliana. Vorstin in een mannenwereld.

    Donderdag 10 okt: Leesgroep Juliana....

Leesgroep over de ‘feministische biografie’ Juliana. Vorstin in een mannenwereld van Jolande Withuis. De middag staat o.l.v. neerlandica Liesbeth Vonhögen. Een gelegenheid bij uitstek om leeservaringen uit te wisselen en te praten over de verschillende aspecten van deze publicatie.

Niet eerder verscheen een zo uitgebreide, op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde biografie van de vorstin die velen beschouwen als ‘onze koningin’. Withuis kon haar werk baseren op brieven en ander nooit eerder gepubliceerd privémateriaal. Daarmee schreef zij niet alleen een levensgeschiedenis, maar ook een portret van een veelbewogen eeuw. Withuis laat zien dat onze visie op koningin en later prinses Juliana aan revisie toe is.

Tijdstip: donderdag 10 oktober, 14.00-16.00 uur / deelname is gratis / aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Na inschrijving wordt bevestiging met adres van de locatie toegestuurd.

Organisatie: VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht) in het kader van de Maand van de Geschiedenis met als thema Zij/Hij.

De geschiedenis werd altijd gedomineerd door mannen. Nu in tijden van # MeToo staan de verhoudingen tussen de seksen op scherp.Vandaag start de Maand van de Geschiedenis voor Maastricht in de Sint Jan, met dit jaar als landelijk thema Zij/Hij.

Wij ontvangen Alma en Marita Mathijsen, auteurs van het essay van de Maand van de Geschiedenis : ‘Niet schrikken, mama’. Zij spreken over de positie van de vrouw  èn de man in het heden en verleden. Muzikale omlijsting door het Trio Tricotets, viool, fluit, clavecimbel o.l.v. Mariëlle van der Kamp en voordracht gedichten door Jet van Aalst.

Loco-burgemeester Vivianne Heijnen zal deze bijzondere middag openen.

Deze middag is een co-produktie  van Op het Podium van de Sint Jan en de Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht (VLAM)

Locatie en tijdstip: zondag 6 oktober, 15.00-17.00 uur / Sint Janskerk, Vrijthof, Maastricht

Entree gratis   – vrije gave

Contactpers.     Hanske Kamphuis – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  en Jet van Aalst – j//maastrichtboekenstad.nl/2019/08/26/6-okt-man-vrouw-wat-nou-door-marita-en-alma-mathijsen/Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Over het onfatsoenlijke taalgebruik van Nescio

door Jaap van Marle

Het taalgebruik van Nescio wijkt niet alleen af van de literaire conventies van zijn tijd, maar het stond ook ver af van de normen van de toenmalige standaardtaal, het zogenaamde Algemeen Beschaafd Nederlands. Het taalgebruik dat Nescio in zijn novellen hanteerde, was sterk informeel, zo informeel dat het bij zijn tijdgenoten weerstand opriep. De eerste vraag die in dit verband rijst, is: welke procédés hanteerde hij eigenlijk om dit informele karakter van het door hem gehanteerde taalgebruik te bewerkstelligen? Zoals gezegd, het taalgebruik van Nescio riep weerstand op, maar de weerstand ging verder: ook zijn verhalen als zodanig werden als ‘onfatsoenlijk’ ervaren. Vorm en inhoud versterkten elkaar: Nescio koos bewust voor een afwijkend taalgebruik om het niet-burgerlijke milieu van zijn hoofdpersonen te typeren, maar voor veel van zijn tijdgenoten ging dit alles veel te ver. Zij keurden de verhalen over ‘onmaatschappelijken’, verwoord in een taalgebruik dat als het ware de spot dreef met de conventies van de standaardtaal, overduidelijk af.  In de lezing wordt nader ingegaan op deze talige en letterkundige ‘on-waardering’ van Nescio.
Jaap van Marle is verbonden aan de Open Universiteit met als specialisme Taal en Cultuur.

Locatie en tijdstip: Centre Céramique Maastricht, 12.30-13.30 uur / Toegang is gratis

Lunchpauzeprogramma i.s.m. Centre Céramique

Deel ons met anderen

Share |